Close

12. februari 2020

20 jaar European Geopark Network (EGN)

In 2000 kwamen 4 instellingen samen en maakten een baanbrekende beslissing – het Geopark Vulkaneifel (Duitsland), het Natural History Museum van het eiland Lesbos (Griekenland), het Geopark Haute Provence (Frankrijk) en het Natuurpark Maestrazgo (Spanje) richtten gezamenlijk het European Geopark Network (EGN) op.

Het ging om de bescherming van ons aardhistorisch erfgoed, de verbinding met nutur en cultuur, bemiddeling en toerismewaarde en duurzame regionale ontwikkeling. En dit als een gemeenschappelijk proces van de respectieve regio’s – een zogenaamde “bottom-up” benadering, die gedijt op netwerken en participatie. Op dat moment kon niemand hebben geraden hoe succesvol deze combinatie was: van 4 naar 76 leden in 26 Europese landen binnen 20 jaar. En niet alleen dit – het European Geopark Network was in 2004 het succesvolle model voor UNESCO voor de oprichting van het Global Geopark Network (GGN).

De holistische aanpak die geoparken in hun regio’s implementeren, komt meer dan op tijd in het licht van de wereldwijde veranderingen op onze planeet. Respect voor de natuur, duurzaam gebruik van onze hulpbronnen, behoud, bewustmaking, partnerschappen en internationaal begrip maken deel uit van de taken waaraan UNESCO Global Geoparks zich niet alleen in Europa, maar wereldwijd inzetten. De Global Agenda 2030 wordt steeds prominenter, omdat de bovengenoemde taken al veel van de 17 Global Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties ondersteunen. Daarom heeft UNESCO geoparken wereldwijd aangewezen als modelregio’s – voor de bemiddeling van de Global Agenda 2030 op basis van concrete en begrijpelijke projecten en activiteiten ter plaatse.

Gefeliciteerd en tegelijkertijd hartelijk bedankt voor 20 ongelooflijk rijke jaren aan nieuwe inzichten, creatieve ideeën, betekenisvolle ontwikkelingen, groeiend vertrouwen en goede vooruitzichten – dat zijn de componenten die we nu nodig hebben om onze toekomst vorm te geven.

(Tekst: Jutta Weber)

12. februari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *