Close

12. februar 2020

20 år med Det Europæiske Geopark-netværk (EGN)

I 2000 mødtes 4 institutioner og traf en banebrydende beslutning – Geopark Vulkaneifel (Tyskland), øen Lesbos’ naturhistoriske museum (Grækenland), Geopark Haute Provence (Frankrig) og naturparken Maestrazgo (Spanien) grundlagde i fællesskab Det Europæiske Geopark-netværk (EGN).

Det drejede sig om beskyttelse af vores jordhistoriske arv, dens forbindelse til næring og kultur, mægling og turisme værdi, og bæredygtig regional udvikling. Og dette som en fælles proces fra de respektive regioner – en såkaldt “bottom up”-tilgang, der trives på netværk og deltagelse. På det tidspunkt kunne ingen have gættet, hvor vellykket denne kombination var: fra 4 til 76 medlemmer i 26 europæiske lande inden for 20 år. Og ikke kun dette – det europæiske Geopark Network var den vellykkede model for UNESCO i 2004 for oprettelsen af Global Geopark Network (GGN).

Den holistiske tilgang, som geoparks implementerer i deres regioner, er mere end rettidig i lyset af de globale ændringer på vores planet. Respekt for naturen, bæredygtig udnyttelse af vores ressourcer, bevarelse, bevidstgørelse, partnerskaber og international forståelse er en del af de opgaver, som UNESCO Global Geoparks er forpligtet til ikke kun i Europa, men på verdensplan. Den globale agenda 2030 bliver mere og mere fremtrædende, da ovennævnte opgaver allerede understøtter mange af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. Derfor har UNESCO udpeget geoparker verden over som modelregioner – til formidling af den globale agenda 2030 på grundlag af konkrete og forståelige projekter og aktiviteter på stedet.

Tillykke og samtidig varm tak for 20 utroligt rige år med ny indsigt, kreative ideer, meningsfuldudvikling, voksende tillid og gode udsigter – det er de komponenter, vi har brug for lige nu til at forme vores fremtid.

(Tekst: Jutta Weber)

12. februar 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *