Close

29. januari 2019

Jaarvergadering

van de Geopark-Carrier Association Braunschweiger Land – Ostfalen:

Begrijp Geopark als modelregio voor duurzame ontwikkeling

Onderwijs, 29.01.2019

De Geopark-Carrier Association had haar leden uitgenodigd voor de jaarlijkse algemene vergadering in het stadhuis van Lehr. Naast de fluwelen gemeenschap van Sickte, de fluwelen gemeenschap van Baddeckenstedt en de gemeente Ummendorf, is de gemeente Lehr een van de nieuwe leden van de sponsorvereniging die in 2018/2019 is toegevoegd.

In zijn jaarverslag over het jaar 2018 sprak voorzitter Werner Schlichting, dat zich volledig richtte op de uitvoering van de kerntaken in het geval van een krappe kaspositie: behoud en onderhoud van de bestaande faciliteiten, het onderhoud en de implementatie van een Geopark evenementenkalender, de opleiding en verdere opleiding van geoparkgidsen en samenwerking in het UNESCO Geopark netwerk waren de speerpunten van het werk. Zo’n 1.200 mensen namen in 2018 deel aan speciale rondleidingen en evenementen van de Geopark-Carrier Association. Het bezoek aan de vrij toegankelijke Geopark-faciliteiten was echter vele malen hoger.

Burgemeester Andreas Busch kijkt uit naar de komende samenwerking in het Geopark netwerk en is momenteel begonnen met het definiëren van mogelijke geopunten en geopaden in zijn gemeente. Samen met het kantoor in Königslutter worden deze vervolgens verder ontwikkeld tot excursiebestemmingen en leerplaatsen.

Met name het thema “Onderwijs voor duurzame ontwikkeling” staat hoog op de agenda van geopark. Unesco geoparks zijn gedefinieerd als modelregio’s voor duurzame ontwikkeling en er zijn vele mogelijke werkbenaderingen (regionale producten, klimaatverandering, bescherming tegen overstromingen, hernieuwbare energie, enz.) onder het motto “regionale oplossingen voor mondiale vraagstukken”. Het hoofd van het kantoor Dr. Henning Zellmer roept de provincies, steden en gemeenten op om het Geopark nog meer dan voorheen te gebruiken als instrument voor de uitvoering van gezamenlijke projecten.

Het is nog niet duidelijk in hoeverre en onder welke voorwaarden het Geopark in 2019 en, indien mogelijk daarbuiten, zal worden ondersteund door de deelstaat Nedersaksen. Het is echter duidelijk dat de sponsorende vereniging niet in staat zal zijn om de taken die door de UNESCO op een permanente basis uit te voeren zonder de steun van het land.

Foto: De burgemeester van de gemeente Lehr, Andreas Busch (rechts), en de vertegenwoordiger van de fluwelen gemeenschap van Sickte, Reinhard Deitmar (links), ontving en eer aan voorzitter Hans Werner Schlichting het UNESCO Geopark certificaat als teken van hun lidmaatschap van de sponsorvereniging.

29. januari 2019

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *