Close

18. februari 2020

Buitenschoolse leerlocaties presenteren zich op de “didacta”

De Geoparks in Duitsland – Geologie om aan te raken

De Duitse geoparken verenigd op één stand – op de didacta-onderwijsbeurs promoten de acteurs hun buitenschoolse leerlocaties, die miljarden jaren aardegeschiedenis tastbaar maken.

Vulkanisch gesteente in je handen, de spray van de geiser op het gezicht, met helm en verlichting door de mijn, bergen voor het ontdekken van mineralen en fossielen – in de geoparken in Duitsland zijn lessen direct mogelijk op de plaats van het evenement. Ontdekken, leren en verbaasd – cross-curriculaire onderwijs stelt niet alleen onderwerpen uit het gebied van aardrijkskunde en geschiedenis, maar ook STEM onderwerpen wiskunde, informatica, wetenschap en technologie op te nemen op de buitenschoolse leerplaatsen. Begeleid door geologen, geowetenschappers of getrainde gidsen worden informatieve en spannende lessen aangeboden op leerlocaties buiten de klas – in de natuur of in de musea en informatiecentra van de geoparken.
Geoparks zijn speciaal aangewezen kamers, waarvan de geologische apparatuur op een bijzondere manier voor de bezoekers kan worden ervaren. Geoparken hebben interessante en beschermde geologische sites, zogenaamde “geotopen”, die fascinerende inzichten bieden in de geologische oorsprong van het betreffende landschap als venster in de geschiedenis van de aarde. Het gebruik van geopotentieel door de mens in de vorm van mijnbouw, landbouw en industrie is altijd opgenomen – in de geschiedenis en het heden. Geoparks bouwen bruggen naar archeologie en culturele en economische geschiedenis. Ze laten zien hoe je leren van het verleden voor de toekomst. Ze illustreren wat klimaatverandering en uitsterven van soorten in het verleden heeft betekend voor de dominante soort. Elke federale staat heeft minstens Één GeoPark, behalve de stadsstaten. In totaal zijn er al 23 geoparken in Duitsland, met een verscheidenheid aan buitenschoolse leerplaatsen.

Op didacta in Stuttgart presenteren de Duitse Geoparks zich voor het eerst samen van 24 tot en met 28 maart. De didacta – de onderwijsbeurs vindt elk jaar plaats in Stuttgart, Keulen of Hannover. Als grootste beurs van Europa biedt het een uitgebreid inzicht in het geheel van onderwijs, van voorschools onderwijs tot beroepsopleiding en levenslang leren. Bezoekers van de beurs vinden de stand van de Duitse Geoparks in hal 8/D71. Meer informatie over de Duitse Geoparks is te vinden op: www.geoparks-in-deutschland.de

18. februari 2020

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *